неділю, 30 жовтня 2011 р.

Технологія - ключ до успіху

Наша ланка технологів, на чолі з Богданом Руденко, виконала роботу по складанню алгоритму опису роботи пристрою керування для автоматичного відкривання-закривання дверей. Наступним кроком було заповнення таблиці істинності і одержання булевих функцій, які необхідно було мінімізувати, отримати підсумкову формулу  а також за отриманими функціями ланка побудувала функціональну схему автомата керування на логічних елементах.

У нашому пристрої використовується три датчики: Х1 - датчик відкритої двері, Х2 - датчик закритої двері та Х3 - датчик наявності людини. Окрім цього ми використовуємо виконавчі механізми - Y1 - реле закривання  та Y2 - реле відкривання  дверей. 
Приводимо опис принципу дії автоматичних дверей, який ми склали: людина підходить до двері і спрацьовує датчик Х3 (датчик наявності людини). В результаті цього спрацьовує реле Y2 - двері починають відкриватися. Після того, як двері відкрилися спрацьовує датчик Х1 (датчик відкритої двері), реле Y2 вимикається і двері стоять розчинені доки у полі дії датчика Х3 знаходиться людина. Після того як людина пройшла кріх отвір дверей, датчик Х3 вимикається, і в результаті спрацьовує  реле Y1 і двері починають закриватися. Після того як двері повністю закрилися, спрацьовує датчик Х2 (датчик закритої двері) і реле Y1 вимикається.  По цьому алгоритму ми склали таблицю істиності та виписали булеві функції, які мінімізували та одержали відповідні рівняння.  Наступним нашим кроком було побудова функціональної схеми пристрою керування згідно з отриманими рівняннями.

У своїй роботі ми застосували робочий лист проекту., за допомогою якого і проводили всі наші дії. В якості програмної середи для побудови схеми ми використали програму "SPlan". Опис ходу роботи над цією частиною проекту ми відмічали у проектному середовищі "Prijectfork" на сервері училища.

Олександр Волювач

Немає коментарів:

Дописати коментар